poniedziałek, 12 maja 2014

Placki z kiszonej kapusty

Kuchnia niemiecka ,przysmak z Bawarii.















Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • jajko
  • 50 g mąki
  • sól ,pieprz ,cukier
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g gęstej śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 8 plasterków wędzonego łososia
  • koperek

    Przygotowanie

      Obrane ziemniaki starłem na tarce o dużych oczkach. Odciśniętą kapustę dodałem do ziemniaków razem z jajkiem i mąką . Przyprawiłem do smaku , wymieszałem.
    Z masy usmażyłem placuszki na oleju ( po 3 minuty z każdej strony).

    Śmietanę przyprawiłem sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Na placki nałożyłem śmietanę i łososia. Ozdobiłem koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz