Kuchnia niemiecka ,przysmak z Bawarii.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- jajko
- 50 g mąki
- sól ,pieprz ,cukier
- 4 łyżki oleju
- 150 g gęstej śmietany
- łyżeczka soku z cytryny
- 8 plasterków wędzonego łososia
- koperek
Przygotowanie
Obrane ziemniaki starłem na tarce o dużych oczkach. Odciśniętą
kapustę dodałem do ziemniaków razem z jajkiem i mąką . Przyprawiłem do
smaku , wymieszałem.
Z masy usmażyłem placuszki na oleju ( po 3 minuty z każdej strony).
Śmietanę przyprawiłem sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Na placki nałożyłem śmietanę i łososia. Ozdobiłem koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz