poniedziałek, 12 maja 2014

Krupnik ze śliwkami i kurczakiem

Smaczna i bardzo sycąca.

















Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • filet z kurczaka
  • włoszczyzna
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cząber
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Śliwki zalewamy letnią wodą ,odstawiamy do namoczenia 10 min ,kroimy na pół ,usuwamy pestki. Kurczaka płuczemy i kroimy w paski. Włoszczyznę i ziemniaki czyścimy ,płuczemy ,drobno kroimy (najlepiej w kostkę) ,pora w krążki. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej ,wkładamy włoszczyznę ,ziemniaki i czosnek i smażymy 5 min. Dodajemy opłukaną na sicie kaszę ,mięso ,śliwki ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy suszony cząber ,solą ,pieprzem. Zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz