Krupnik ze śliwkami i kurczakiem
Smaczna i bardzo sycąca.
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej
- filet z kurczaka
- włoszczyzna
- 100 g suszonych wędzonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- cząber
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Śliwki zalewamy letnią wodą ,odstawiamy do namoczenia 10 min
,kroimy na pół ,usuwamy pestki. Kurczaka płuczemy i kroimy w paski.
Włoszczyznę i ziemniaki czyścimy ,płuczemy ,drobno kroimy (najlepiej w
kostkę) ,pora w krążki. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy
olej ,wkładamy włoszczyznę ,ziemniaki i czosnek i smażymy 5 min.
Dodajemy opłukaną na sicie kaszę ,mięso ,śliwki ,liście laurowe i ziele
angielskie. Dodajemy suszony cząber ,solą ,pieprzem. Zalewamy wrzątkiem
(1,5 l). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 min. Przed podaniem
posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz