Przepis dostałem od Pani Joli z pracy. Ciasto wyszło bardzo pyszne. PS. Dziękuję za zestawik dziewczynom z pracy ;)
Składniki
- Ciasto:
 
- 4 jajka
 
- szklanka mąki
 
- 3/4 szklanki cukru
 
- łyżeczka proszku do pieczenia
 
- Masa:
 
- 8-10 jabłek
 
- 3/4 l wody
 
- 2 budynie śmietankowe
 
- 200 g margaryny 
 
- 2 jajka
 
- 100 g wiórek kokosowych
 
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie
 
  
    Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek
 do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy ( mała blaszka) i 
pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez ok15 min.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ¾ l wody ,odcedzamy 
(zachowując wodę). Do kompotu z jabłek wsypujemy budynie i ½ szklanki 
cukru. Zagotowujemy ,cały czas energicznie mieszając.
Margarynę rozpuszczamy ,lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy wiórki (cały czas ubijając) i rozpuszczoną margarynę.
Osączone jabłka wykładamy na upieczony biszkopt ,następnie zalewamy budyniem. Na wierzch wylewamy masę kokosową.
Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. 
 
ciasto pieczemy w jakiej temperaturze? 80 czy 180 ? wstawił pan wykrzyknik
OdpowiedzUsuń180°C :D
Usuń