Przepis dostałem od Pani Joli z pracy. Ciasto wyszło bardzo pyszne. PS. Dziękuję za zestawik dziewczynom z pracy ;)
Składniki
- Ciasto:
- 4 jajka
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 8-10 jabłek
- 3/4 l wody
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 100 g wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek
do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy ( mała blaszka) i
pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez ok15 min.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ¾ l wody ,odcedzamy
(zachowując wodę). Do kompotu z jabłek wsypujemy budynie i ½ szklanki
cukru. Zagotowujemy ,cały czas energicznie mieszając.
Margarynę rozpuszczamy ,lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy wiórki (cały czas ubijając) i rozpuszczoną margarynę.
Osączone jabłka wykładamy na upieczony biszkopt ,następnie zalewamy budyniem. Na wierzch wylewamy masę kokosową.
Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
ciasto pieczemy w jakiej temperaturze? 80 czy 180 ? wstawił pan wykrzyknik
OdpowiedzUsuń180°C :D
Usuń