piątek, 9 maja 2014

Jabłecznik z budyniem i kokosem

Przepis dostałem od Pani Joli z pracy. Ciasto wyszło bardzo pyszne. PS. Dziękuję za zestawik dziewczynom z pracy ;)
















Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 8-10 jabłek
  • 3/4 l wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru

    Przygotowanie

      Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy ( mała blaszka) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez ok15 min.

    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ¾ l wody ,odcedzamy (zachowując wodę). Do kompotu z jabłek wsypujemy budynie i ½ szklanki cukru. Zagotowujemy ,cały czas energicznie mieszając.

    Margarynę rozpuszczamy ,lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy wiórki (cały czas ubijając) i rozpuszczoną margarynę.

    Osączone jabłka wykładamy na upieczony biszkopt ,następnie zalewamy budyniem. Na wierzch wylewamy masę kokosową.

    Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

2 komentarze: