środa, 7 maja 2014

Camembert z jabłkami i sałatą z truskawkowym dressingiem

Pomysł zaczerpnięty z programu Jakubiak lokalnie. Kiedyś oglądałem i w miarę moich "zdolności" do pamiętania :) postanowiłem przyrządzić taką oto kolację. Muszę przyznać ,że bardzo pyszna...szczególnie sałata z dressingiem truskawkowym. Polecam.












Składniki

  • 2 sery camembert naturalne
  • jabłko
  • gruszka
  • laska wanilii
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • kilka łyżek miodu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 300 g świeżych truskawek
  • 100 ml soku z granata (lub limonki)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 garści miksu sałat
  • kilka listków świeżej mięty

    Przygotowanie

      Z każdego sera odkrawamy „wieczko”.
    Jabłko obieramy ,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy miąższ wanilii i świeżo mielony kolorowy pieprz. Mieszamy i wykładamy na każdy ser. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120°C ,do czasu kiedy zacznie „bulgotać”.

    W tym czasie obieramy gruszkę i kroimy ją na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek miodu z odrobiną wody ,tymiankiem i rozmarynem. Karmelizujemy chwilę gruszki ,po czym wykładamy na pergamin (osobno ,żeby się nie posklejały).

    Truskawki obieramy z szypułek ,myjemy i osączamy. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy na suchą patelnię ,dodajemy posiekaną miętę ,cukier i zalewamy odrobiną soku z granata (można użyć z limonki). Dusimy ,aż truskawki nam się rozpadną (można przyśpieszyć proces rozgniatając widelcem) ,redukujemy sos by był lekko gęstawy.

    Sałatę płuczemy ,osuszamy. Dodajemy gruszkę ,polewamy dressingiem truskawkowym i mieszamy. Podajemy z ciepłym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz