czwartek, 8 maja 2014

Zupa rzodkiewkowa

Przepyszna zupa wiosenna z mnóstwem "zielska".
















Składniki

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • zioła: bazylia ,oregano ,natka pietruszki ,koperek (ilość dowolna)

    Przygotowanie

    Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy ,myjemy i kroimy w cienkie krążki. Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku ,wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy ( 5 min). Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 25 min. W tym czasie rzodkiewki płuczemy ,kroimy w krążki i dusimy lekko na rozgrzanym maśle (garść ładnych liści z rzodkiewek zostawiamy). Przekładamy do bulionu. Gotujemy jeszcze 10 min ,po czym dodajemy opłukane i posiekane liście rzodkiewek. Zdejmujemy z ognia i zaprawiamy zupę śmietaną ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bazylię ,koperek ,oregano ,pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz