Przepyszna zupa wiosenna z mnóstwem "zielska".
Składniki
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2 pęczki rzodkiewek
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- zioła: bazylia ,oregano ,natka pietruszki ,koperek (ilość dowolna)
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy
,myjemy i kroimy w cienkie krążki. Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku
,wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy ( 5 min). Zalewamy gorącym bulionem
i gotujemy 25 min. W tym czasie rzodkiewki płuczemy ,kroimy w krążki i
dusimy lekko na rozgrzanym maśle (garść ładnych liści z rzodkiewek
zostawiamy). Przekładamy do bulionu. Gotujemy jeszcze 10 min ,po czym
dodajemy opłukane i posiekane liście rzodkiewek. Zdejmujemy z ognia i
zaprawiamy zupę śmietaną ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Bazylię ,koperek ,oregano ,pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz