niedziela, 1 czerwca 2014

Bulion warzywny

Bulion stanowi podstawę do wielu zup ,sosów i innych potraw.
















Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 pory
  • 1 średni seler
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Warzywa oczyścić ,umyć (opcjonalnie pokroić w kostkę) ,zalać 1,5 l wody ,dodać sól ,pieprz ,ziele angielskie ,liść laurowy i gotować na wolnym ogniu 40 min. Następnie dodać obraną ,pokrojoną w grube krążki zarumienioną na maśle cebulę i gotować jeszcze pół godziny. Uzupełnić wodą do 1,5 l ,zagotować ,przecedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz