wtorek, 8 kwietnia 2014

Ryba po grecku

Jedna z moich ulubionych potraw :)

















Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • średniej wielkości seler
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • majeranek ,bazylia ,tymianek ,liść laurowy ,ziele angielskie
  • mąka

    Przygotowanie

      Filety opłukałem ,osuszyłem ,natarłem solą ,oprószyłem ziołami (majeranek ,bazylia ,tymianek) ,obtoczyłem w mące i podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu.
    Jarzyny ,opłukałem ,starłem na tarce grubych oczkach ,dodałem do nich zeszkloną na tłuszczu cebulę ,koncentrat pomidorowy i przyprawy (liść laurowy ,ziele angielskie ,sól). Dolałem ½ szklanki wody i dusiłem pod przykryciem 10 min.
    W naczyniu żaroodpornym wyłożyłem ½ warzyw ,na nich ułożyłem filety rybne ,przykryłem pozostałą częścią warzyw. Naczynie zakryłem folią aluminiową.
    Piekarnik rozgrzałem do temperatury 180 stopni C ,włożyłem naczynie i zapiekałem 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz