Szybka i smaczna przystawka.
Składniki
- 4 jajka
- 4 plastry wędzonego łososia
- 4 plastry pomidora malinowego
- musztarda francuska
- sól
- łyżka białego octu winnego
Przygotowanie
Do dużego rondla wlałem wodę ,dodałem ocet winny i doprowadziłem
do wrzenia. Zmniejszyłem ogień ,tak aby woda lekko gotowała się. Do
filiżanki wbiłem jajko. Zdecydowanym ruchem przelałem je do gotującej
wody. Gdy białko się ścięło ,zwiększyłem ogień i gotowałem 3 min.
Delikatnie otoczyłem żółtko białkiem. Gdy wypłynęło na powierzchnię
,wyjąłem je łyżką cedzakową i ułożyłem na ręczniku papierowym. Każde
jajko ugotowałem podobnie.
Na każdy talerz ułożyłem plasterek łososia ,dodałem łyżeczkę musztardy
francuskiej ,plasterek pomidora. Na pomidor położyłem jajko ,oprószyłem
solą. Podałem zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz