wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajka w koszulkach na łososiu

Szybka i smaczna przystawka.

















Składniki

  • 4 jajka
  • 4 plastry wędzonego łososia
  • 4 plastry pomidora malinowego
  • musztarda francuska
  • sól
  • łyżka białego octu winnego

    Przygotowanie

      Do dużego rondla wlałem wodę ,dodałem ocet winny i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień ,tak aby woda lekko gotowała się. Do filiżanki wbiłem jajko. Zdecydowanym ruchem przelałem je do gotującej wody. Gdy białko się ścięło ,zwiększyłem ogień i gotowałem 3 min. Delikatnie otoczyłem żółtko białkiem. Gdy wypłynęło na powierzchnię ,wyjąłem je łyżką cedzakową i ułożyłem na ręczniku papierowym. Każde jajko ugotowałem podobnie.

    Na każdy talerz ułożyłem plasterek łososia ,dodałem łyżeczkę musztardy francuskiej ,plasterek pomidora. Na pomidor położyłem jajko ,oprószyłem solą. Podałem zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz