Bardzo kwaśny i aromatyczny od wędzonej kiełbasy i żeberek.
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 100 g wędzonej kiełbasy
- 300 g wędzonych żeberek
- cebula
- kawałek selera
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml cydru lubelskiego
- 1.5 l bulionu drobiowego
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- 2 łyżeczki tymianku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
W garnku rozgrzałem oliwę ,podsmażyłem pokrojoną w kostkę
kiełbasę. Dodałem posiekaną cebulę oraz starty na dużych oczkach seler
,smażyłem aż zbrązowiały. Dodałem posiekany czosnek ,chwilę podsmażyłem.
Wlałem cydr i gotowałem bez przykrycia ,aż zredukował się o połowę.
Dodałem posiekaną kapustę ,żeberka ,dusiłem chwilę ,po czym zalałem
gorącym bulionem i wrzuciłem pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłem do
smaku solą ,pieprzem i tymiankiem. Gotowałem ok. godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz