środa, 9 kwietnia 2014

Kapuśniak na cydrze

Bardzo kwaśny i aromatyczny od wędzonej kiełbasy i żeberek.
















Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g wędzonej kiełbasy
  • 300 g wędzonych żeberek
  • cebula
  • kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml cydru lubelskiego
  • 1.5 l bulionu drobiowego
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    W garnku rozgrzałem oliwę ,podsmażyłem pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodałem posiekaną cebulę oraz starty na dużych oczkach seler ,smażyłem aż zbrązowiały. Dodałem posiekany czosnek ,chwilę podsmażyłem. Wlałem cydr i gotowałem bez przykrycia ,aż zredukował się o połowę. Dodałem posiekaną kapustę ,żeberka ,dusiłem chwilę ,po czym zalałem gorącym bulionem i wrzuciłem pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i tymiankiem. Gotowałem ok. godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz