Krokiety z kurkami nadają się na danie główne ,jak i na przystawkę.
Składniki
- Ciasto:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- olej
- Farsz:
- 800 g kurek
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- cebula
- 2 łyżeczki lubczyku
- sól ,pieprz
- Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka dokładnie wymieszałem z mlekiem ,mąką ,proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dużą patelnię ,umieściłem na silnym ogniu ,za pomocą pędzelka dokładnie
posmarowałem tłuszczem. Wlałem ciasto ,tyle by przykryło dno patelni.
Smażyłem po 2 min z każdej strony na złoty kolor.
Farsz:
Na maśle zeszkliłem posiekaną cebulę ,dodałem kurki ,podsmażyłem.
Doprawiłem do smaku lubczykiem ,solą oraz pieprzem. Smażyłem do
odparowania nadmiaru wody. Pod koniec dodałem śmietanę ,chwilę dusiłem.
Farsz wyłożyłem na naleśniki ,zawinąłem w rulonik ,obtoczyłem najpierw w
rozbełtanych jajkach ,potem w bułce tartej i smażyłem na średnim ogniu
,by się zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz