czwartek, 10 kwietnia 2014

Placuszki z cukinii po turecku

Alternatywa placków ziemniaczanych. Lekko czosnkowe ,delikatne i aromatyczne.















Składniki

  • 500 g cukinii
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 50 g parmezanu
  • cebula
  • pęczek koperku
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Cukinie opłukałem ,odciąłem końce ,starłem na tarce o dużych oczkach ,oprószyłem solą i odstawiłem na 15 min ,odcisnąłem.
    Dodałem posiekaną cebulę i koperek ,jajka ,mąkę ,starty na grubych oczkach parmezan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiłem sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszałem.
    Na rozgrzany tłuszcz wkładałem po łyżce masy i smażyłem z obu stron na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz