Pomysł zaczerpnięty z gazety (PD). Bardzo pyszna ,bezmięsna i zdrowa zupa. Tania i szybka w przygotowaniu.
Składniki
- 400 g marchwi
- 250 g ziemniaków
- cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 700 ml bulionu warzywnego
- szklanka białego wina
- 50 g masła
- 100 ml śmietany
- cukier
- szczypiorek
- sól ,pieprz
- Kluski:
- 200 g białego sera
- jajko
- 50 g bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Marchew i ziemniaki obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrałem i posiekałem. Warzywa podsmażyłem na maśle ,dodałem sok z
cytryny ,wino ,bulion warzywny oraz cukier. Gotowałem 20 min ,dodałem
śmietanę. Lekko ostudziłem i zmiksowałem. Do smaku doprawiłem solą i
pieprzem.
Ser wymieszałem z jajkiem i bułką. Doprawiłem solą ,pieprzem i gałką
muszkatołową. Kluski formowałem łyżeczką do herbaty ,wrzucałem na
osolony wrzątek i gotowałem 3 min od wypłynięcia. Odcedziłem.
Zupę podałem z kluskami i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz