poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Krem marchewkowy z kluskami

Pomysł zaczerpnięty z gazety (PD). Bardzo pyszna ,bezmięsna i zdrowa zupa. Tania i szybka w przygotowaniu.














 

Składniki

  • 400 g marchwi
  • 250 g ziemniaków
  • cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • szklanka białego wina
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany
  • cukier
  • szczypiorek
  • sól ,pieprz
  • Kluski:
  • 200 g białego sera
  • jajko
  • 50 g bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Marchew i ziemniaki obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrałem i posiekałem. Warzywa podsmażyłem na maśle ,dodałem sok z cytryny ,wino ,bulion warzywny oraz cukier. Gotowałem 20 min ,dodałem śmietanę. Lekko ostudziłem i zmiksowałem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
    Ser wymieszałem z jajkiem i bułką. Doprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Kluski formowałem łyżeczką do herbaty ,wrzucałem na osolony wrzątek i gotowałem 3 min od wypłynięcia. Odcedziłem.
    Zupę podałem z kluskami i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz