Pyszna sałatka warstwowa.
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 85 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1,5 łyżki musztardy Dijon
- 1,5 łyżki kaparów
- 1 łyżka cukru
- 200 g tuńczyka z puszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 pomidory pokrojone w plasterki
- 100 g czarnych oliwek pokrojonych na połówki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 250 g zielonych szparagów w zalewie
Przygotowanie
Ugotowałem makaron , przełożyłem do cedzaka i przelałem zimną wodą. Dobrze odsączyłem i odstawiłem do przestygnięcia.
W małej miseczce przyrządziłem sos : ubiłem oliwę , ocet , połowę
musztardy , 1 łyżkę kaparów , cukier , sól i szczyptę pieprzu. Przelałem
1/3 do dużej miski , wrzuciłem makaron i dokładnie wymieszałem.
Wyłożyłem połowę makaronu na dno salaterki , przykryłem warstwą tuńczyka
, szparagów , pomidorów i oliwek ( część zostawić do przybrania ).
Polałem połową sosu. Ponownie ułożyłem kolejne warstwy i całość polałem
resztą sosu.
Wymieszałem jogurt , majonez i resztę musztardy. Polałem sałatkę .
Przybrałem kaparami , oliwkami , cząstkami pomidora. Wstawiłem do lodówki aby składniki sałatki się przegryzły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz