wtorek, 15 kwietnia 2014

Sałatka z tuńczyka i makaronu tagliatelle

Pyszna sałatka warstwowa.

















Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 85 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1,5 łyżki kaparów
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 100 g czarnych oliwek pokrojonych na połówki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 g zielonych szparagów w zalewie

    Przygotowanie

      Ugotowałem makaron , przełożyłem do cedzaka i przelałem zimną wodą. Dobrze odsączyłem i odstawiłem do przestygnięcia.

    W małej miseczce przyrządziłem sos : ubiłem oliwę , ocet , połowę musztardy , 1 łyżkę kaparów , cukier , sól i szczyptę pieprzu. Przelałem 1/3 do dużej miski , wrzuciłem makaron i dokładnie wymieszałem.

    Wyłożyłem połowę makaronu na dno salaterki , przykryłem warstwą tuńczyka , szparagów , pomidorów i oliwek ( część zostawić do przybrania ). Polałem połową sosu. Ponownie ułożyłem kolejne warstwy i całość polałem resztą sosu.

    Wymieszałem jogurt , majonez i resztę musztardy. Polałem sałatkę .
    Przybrałem kaparami , oliwkami , cząstkami pomidora. Wstawiłem do lodówki aby składniki sałatki się przegryzły

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz