wtorek, 15 kwietnia 2014

Filety z kurczaka nadziewane szpinakiem i białym serem

Pyszne roladki z nadzieniem ze szpinaku i białego sera ,szybkie w przygotowaniu. Dzięki zapiekaniu w folii aluminiowej stały się bardzo soczyste.














Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g białego półtłustego sera
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z czosnkiem
  • sól ,pieprz
  • Dodatkowo do panierki:
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Filety cienko rozbiłem i oprószyłem z obu stron solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki.

    W tym czasie szpinak podsmażyłem na maśle i oliwie z dodatkiem czosnku ,dodałem biały ser ,smażyłem aż się lekko rozpuścił. Następnie wsypałem drobno pokrojony czosnek ,chwilę smażyłem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

    Filety posmarowałem przygotowanym nadzieniem ,zawinąłem i panierowałem ,najpierw w mące ,później w rozbełtanym jajku ,na końcu w bułce tartej. Smażyłem na średnim ogniu na rumiano. Następnie każdą roladę owinąłem w folię aluminiową ,włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i zapiekałem jeszcze 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz