poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Gołąbki z kaszą gryczaną

Uwielbiam gołąbki ,więc postanowiłem zrobić je w innej wersji. Tym razem postawiłem na kaszę gryczaną. Polecam ,pycha ;)














Składniki

  • średniej wielkości kapusta włoska
  • 500 g karkówki
  • 300 g szynki wieprzowej
  • duża marchewka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • łyżka ostrej musztardy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
    Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
    Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
    Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
    Podałem z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz