Gołąbki z kaszą gryczaną
Uwielbiam gołąbki ,więc postanowiłem zrobić je w innej wersji. Tym razem postawiłem na kaszę gryczaną. Polecam ,pycha ;)
 
 
Składniki
- średniej wielkości kapusta włoska
- 500 g karkówki
- 300 g szynki wieprzowej
- duża marchewka
- 200 g kaszy gryczanej
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 2 jajka
- łyżka ostrej musztardy
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 300 ml bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
PrzygotowanieKapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
 Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem 
angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę 
opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
 Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę 
przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i
 dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem 
farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
 Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem 
bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika
 rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
 Podałem z sosem pomidorowym.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz