środa, 23 kwietnia 2014

Flaczki po bułgarsku

Przepyszne ,bardzo delikatne w smaku.
















Składniki

  • 2 kg ugotowanych i pokrojonych flaków cielęcych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • cebula
  • czerwona papryka
  • papryczka chilli
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła (tymianek ,majeranek ,czubryca)
  • mielona papryka
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Warzywa oczyściłem. Cebulę ,czosnek i chilli drobno posiekałem. Paprykę pokroiłem w małą kostkę. W garnku rozgrzałem oliwę i podsmażyłem pokrojony w kostkę boczek. Dodałem cebulę ,czosnek i paprykę i smażyłem jeszcze 3 min. Oprószyłem mąką i chwilę smażyłem. Dodałem pomidory z zalewą ,zagotowałem.
    Następnie dodałem flaki ,bulion ,liść laurowy ,koncentrat pomidorowy ,zioła i mieloną paprykę. Gotowałem na małym ogniu ok. 45. Pod koniec doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i ziołami.
    Podałem z żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz