Przepyszne ,bardzo delikatne w smaku.
Składniki
- 2 kg ugotowanych i pokrojonych flaków cielęcych
- 100 g boczku wędzonego
- 1,5 l bulionu wołowego
- puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- cebula
- czerwona papryka
- papryczka chilli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- zioła (tymianek ,majeranek ,czubryca)
- mielona papryka
- 100 g startego żółtego sera
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Warzywa oczyściłem. Cebulę ,czosnek i chilli drobno posiekałem.
Paprykę pokroiłem w małą kostkę. W garnku rozgrzałem oliwę i podsmażyłem
pokrojony w kostkę boczek. Dodałem cebulę ,czosnek i paprykę i smażyłem
jeszcze 3 min. Oprószyłem mąką i chwilę smażyłem. Dodałem pomidory z
zalewą ,zagotowałem.
Następnie dodałem flaki ,bulion ,liść laurowy ,koncentrat pomidorowy
,zioła i mieloną paprykę. Gotowałem na małym ogniu ok. 45. Pod koniec
doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i ziołami.
Podałem z żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz