Pyszne drożdżowe bułeczki z szarą renetą...
Składniki
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 200 ml mleka
- sól
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 80 g masła
- olejek waniliowy
- cukier waniliowy
- masa:
- 2 łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
- łyżeczka cynamonu
- 4 duże szare renety
Przygotowanie
Drożdże wymieszałem z łyżką cukru ,kiedy stały się płynne
,wlałem letnie mleko ,wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli i dokładnie
wymieszałem. Przykryłem ściereczką i umieściłem w ciepłym miejscu.
Kiedy rozczyn potroił swoją objętość ,dodałem jajka oraz żółtka ubite z
pozostałym cukrem olejkiem i cukrem waniliowym. Wyrabiałem ciasto ręką
około 15 min ,wlałem letnie roztopione masło i wyrabiałem do czasu
,kiedy tłuszcz całkowicie połączył się z masłem. Ciasto przykryłem
ściereczką i odstawiłem na 40 min w ciepłe miejsce.
W tym czasie obrałem jabłka ,pokroiłem w dużą kostkę ,włożyłem do
rondelka wsypałem cynamon ,cukier trzcinowy i podsmażałem chwilę. Pod
koniec dodałem opakowanie galaretki cytrynowej. Podsmażałem jeszcze 2
min.
Kiedy ciasto wyrosło
,uformowałem z niego wałek (6cm) ,pokroiłem na kawałki (2 cm) i uformowałem okrągłe
bułeczki. Na środek każdej umieściłem jabłka ,brzegi bułek posmarowałem
żółtkiem. Ułożyłem je na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce
,zachowując odstępy między bułkami.
Piekłem je w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.
Z podanego przepisu wyszło 25 bułek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz