środa, 23 kwietnia 2014

Bułki drożdżowe z jabłkami

Pyszne drożdżowe bułeczki z szarą renetą...

















Składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • sól
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • olejek waniliowy
  • cukier waniliowy
  • masa:
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 duże szare renety

    Przygotowanie

      Drożdże wymieszałem z łyżką cukru ,kiedy stały się płynne ,wlałem letnie mleko ,wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli i dokładnie wymieszałem. Przykryłem ściereczką i umieściłem w ciepłym miejscu.
    Kiedy rozczyn potroił swoją objętość ,dodałem jajka oraz żółtka ubite z pozostałym cukrem olejkiem i cukrem waniliowym. Wyrabiałem ciasto ręką około 15 min ,wlałem letnie roztopione masło i wyrabiałem do czasu ,kiedy tłuszcz całkowicie połączył się z masłem. Ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem na 40 min w ciepłe miejsce.

    W tym czasie obrałem jabłka ,pokroiłem w dużą kostkę ,włożyłem do rondelka wsypałem cynamon ,cukier trzcinowy i podsmażałem chwilę. Pod koniec dodałem opakowanie galaretki cytrynowej. Podsmażałem jeszcze 2 min.

     Kiedy ciasto wyrosło ,uformowałem z niego wałek (6cm) ,pokroiłem na kawałki (2 cm) i uformowałem okrągłe bułeczki. Na środek każdej umieściłem jabłka ,brzegi bułek posmarowałem żółtkiem. Ułożyłem je na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce ,zachowując odstępy między bułkami.

    Piekłem je w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.

    Z podanego przepisu wyszło 25 bułek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz