niedziela, 6 kwietnia 2014

Filet z kurczaka w selerowej panierce

Postanowiłem połączyć coś klasycznego w naszej kuchni (filet z kurczaka) z jednym z moich ulubionych warzyw.














Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 duży seler
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • sól ,pieprz
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    Filety opłukałem ,osuszyłem papierowym ręcznikiem. Oprószyłem solą i pieprzem ,owinąłem w folię spożywczą i włożyłem na 30 min do lodówki.
    Seler obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach. Dodałem jajka i mąkę. Doprawiłem solą oraz pieprzem.
    Na rozgrzany tłuszcz nałożyłem masę z selera ,położyłem filet z kurczaka ,przykryłem warstwą masy. Smażyłem na wolnym ogniu z obu stron na złoto.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny i oryginalny przepis. Zdecydowanie wypróbuję, bo jestem ciekawa smaku tego połaczenia. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń