sobota, 5 kwietnia 2014

Zawijasy z Sudowy

Kuchnia litewska


















Składniki

  • 800 g karkówki
  • jajko
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • liście laurowe
  • Farsz:
  • 2 marchewki
  • 150 g szynki
  • 2 cebule
  • masło
  • SOS:
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml śmietany
  • 3 łyżki masła

    Przygotowanie

      Mięso pokroiłem ,rozbiłem ,oprószyłem solą i pieprzem.
    Farsz:
    Marchewki posiekałem z szynką i cebulą ,usmażyłem na maśle. Na mięso wyłożyłem farsz ,zwinąłem i spiąłem klipsami do zrazów (można użyć wykałaczek).
    Panierowałem w jajku i tartej bułce. Smażyłem na maśle.
    Do tłuszczu ze smażenia wlałem wino i śmietanę. Gotowałem do zgęstnienia. Doprawiłem solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz