Zawijasy z Sudowy
Kuchnia litewska
Składniki
- 800 g karkówki
- jajko
- 2 łyżki sklarowanego masła
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- liście laurowe
- Farsz:
- 2 marchewki
- 150 g szynki
- 2 cebule
- masło
- SOS:
- 250 ml białego wina
- 250 ml śmietany
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
Mięso pokroiłem ,rozbiłem ,oprószyłem solą i pieprzem.
Farsz:
Marchewki posiekałem z szynką i cebulą ,usmażyłem na maśle. Na mięso
wyłożyłem farsz ,zwinąłem i spiąłem klipsami do zrazów (można użyć
wykałaczek).
Panierowałem w jajku i tartej bułce. Smażyłem na maśle.
Do tłuszczu ze smażenia wlałem wino i śmietanę. Gotowałem do zgęstnienia. Doprawiłem solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz