czwartek, 20 marca 2014

Żydowski kawior


















Składniki

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 8 jajek
  • 300 g cebuli
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Wątróbki oczyściłem , opłukałem . Upiekłem na natłuszczonej blaszce w temperaturze 170 stopni C. ( natłuściłem smalcem gęsim ).
    Jajka ugotowałem na twardo , posiekałem ( powinny być pokrojone dość drobno ).
    Cebulę posiekałem , zeszkliłem na rozgrzanym gęsim smalcu , lekko przyrumieniłem.
    Ostudzone wątróbki pokroiłem na drobne kawałki ( można zmielić , ale ja wolę czuć grudki). , wymieszałem z jajkiem i cebulą. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Wątróbki można też dusić na tłuszczu ze smażenia cebuli.
    Odstawiłem do lodówki na ok. 2 godziny , aby smaki się przegryzły.
    Udekorować posiekanymi jajkami , których cześć odłożyłem oraz posiekanym koperkiem.
    Można podawać z grzankami , ogórkiem , macą ( do wyboru wg preferencji ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz