Żydowski kawior
Składniki
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 8 jajek
- 300 g cebuli
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Wątróbki oczyściłem , opłukałem . Upiekłem na natłuszczonej
blaszce w temperaturze 170 stopni C. ( natłuściłem smalcem gęsim ).
Jajka ugotowałem na twardo , posiekałem ( powinny być pokrojone dość drobno ).
Cebulę posiekałem , zeszkliłem na rozgrzanym gęsim smalcu , lekko przyrumieniłem.
Ostudzone wątróbki pokroiłem na drobne kawałki ( można zmielić , ale ja
wolę czuć grudki). , wymieszałem z jajkiem i cebulą. Przyprawiłem do
smaku solą i pieprzem.
Wątróbki można też dusić na tłuszczu ze smażenia cebuli.
Odstawiłem do lodówki na ok. 2 godziny , aby smaki się przegryzły.
Udekorować posiekanymi jajkami , których cześć odłożyłem oraz posiekanym koperkiem.
Można podawać z grzankami , ogórkiem , macą ( do wyboru wg preferencji ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz