Zupa pijacka
Składniki
- 2 łyżki suszonych ziół (majeranek ,rozmaryn ,oregano)
- 200 g surowego boczku
- 3 duże cebule
- 6 pszennych tostów
- 1,5 l bulionu wołowego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Zioła namoczyłem w wodzie ,osączyłem.
Boczek pokroiłem na kawałki ,wysmażyłem w rondlu ,dodałem posiekane cebule ,smażyłem aż stały się lekko brązowe.
Do rondla wrzuciłem pokrojone w kostkę tosty ,mieszałem tak aby pokryły się tłuszczem i cebulą.
Rondel wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C na 15 min.
Składniki rondla przełożyłem do garnka ,zalałem bulionem i dodałem
zioła. Gotowałem na małym ogniu przez godzinę ,przyprawiłem do smaku
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz