piątek, 7 marca 2014

Zupa pijacka

















Składniki

  • 2 łyżki suszonych ziół (majeranek ,rozmaryn ,oregano)
  • 200 g surowego boczku
  • 3 duże cebule
  • 6 pszennych tostów
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Zioła namoczyłem w wodzie ,osączyłem.

    Boczek pokroiłem na kawałki ,wysmażyłem w rondlu ,dodałem posiekane cebule ,smażyłem aż stały się lekko brązowe.

    Do rondla wrzuciłem pokrojone w kostkę tosty ,mieszałem tak aby pokryły się tłuszczem i cebulą.

    Rondel wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C na 15 min.

    Składniki rondla przełożyłem do garnka ,zalałem bulionem i dodałem zioła. Gotowałem na małym ogniu przez godzinę ,przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz