piątek, 7 marca 2014

Dorsz po lwowsku


















Składniki

  • 800 g filetów z dorsza
  • 1/2 średniej bułki namoczonej w mleku
  • 100 g cebuli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • włoszczyzna
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Dorsza ,cebule oraz bułkę przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,wymieszałem ,uformowałem pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

    Włoszczyznę obrałem ,przygotowałem bulion warzywny.

    Do przygotowanego ,wrzącego bulionu (już bez warzyw) ostrożnie włożyłem pulpety i gotowałem na małym ogniu około 30 min.

    W tym czasie zrobiłem sos:

    Śliwki namoczyłem w winie rozcieńczonym odrobiną wody. Ugotowałem i przetarłem przez sitko. Połączyłem przecier z majonezem.

    Ostudzone pulpety zalałem sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz