Dorsz po lwowsku
Składniki
- 800 g filetów z dorsza
- 1/2 średniej bułki namoczonej w mleku
- 100 g cebuli
- 100 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- włoszczyzna
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Dorsza ,cebule oraz bułkę przepuściłem przez maszynkę do mielenia
mięsa 2 razy. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,wymieszałem
,uformowałem pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Włoszczyznę obrałem ,przygotowałem bulion warzywny.
Do przygotowanego ,wrzącego bulionu (już bez warzyw) ostrożnie włożyłem pulpety i gotowałem na małym ogniu około 30 min.
W tym czasie zrobiłem sos:
Śliwki namoczyłem w winie rozcieńczonym odrobiną wody. Ugotowałem i przetarłem przez sitko. Połączyłem przecier z majonezem.
Ostudzone pulpety zalałem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz