Sałatka z mozzarellą
Składniki
- 4-6 plastrów szynki presciutto
- pęczek rukoli
- 1/3 bagietki
- oliwa z oliwek pomarańczowa
- sól , pieprz
- 15 dag mozzarelli
- 1 papryka czerwona
- 5 pomidorków cherry
- po 1 łyżce octu balsamicznego z białego winogrona i oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rukolę po odcięciu ogonków , opłukałem i delikatnie osuszyłem..
Bagietkę pokroiłem w dużą kostkę , skropiłem oliwą przyprawioną solą i
pieprzem. Ułożyłem na blaszce i zapiekłem 10 minut w temperaturze 180
stopni C.
Mozzarellę dokładnie osączyłem z zalewy i pokroiłem w kostkę.
Paprykę pokroiłem w mniejsze części i zgrilowałem na patelni. Po wystygnięciu obrałem ze skórki i drobno pokroiłem.
Pomidorki koktajlowe przekroiłem na połówki , polałem octem balsamicznym wymieszanym z oliwą.
Liście rukoli ułożyłem w salaterce , a nich ułożyłem pomidorki , mozzarellę i zwiniętą w ruloniki szynkę prosciutto.
Sałatkę przyprawiłem solą i czarnym pieprzem , posypałem grzankami i papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz