środa, 19 marca 2014

Sałatka z mozzarellą


















Składniki

  • 4-6 plastrów szynki presciutto
  • pęczek rukoli
  • 1/3 bagietki
  • oliwa z oliwek pomarańczowa
  • sól , pieprz
  • 15 dag mozzarelli
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pomidorków cherry
  • po 1 łyżce octu balsamicznego z białego winogrona i oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Rukolę po odcięciu ogonków , opłukałem i delikatnie osuszyłem..
    Bagietkę pokroiłem w dużą kostkę , skropiłem oliwą przyprawioną solą i pieprzem. Ułożyłem na blaszce i zapiekłem 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Mozzarellę dokładnie osączyłem z zalewy i pokroiłem w kostkę.
    Paprykę pokroiłem w mniejsze części i zgrilowałem na patelni. Po wystygnięciu obrałem ze skórki i drobno pokroiłem.
    Pomidorki koktajlowe przekroiłem na połówki , polałem octem balsamicznym wymieszanym z oliwą.
    Liście rukoli ułożyłem w salaterce , a nich ułożyłem pomidorki , mozzarellę i zwiniętą w ruloniki szynkę prosciutto.
    Sałatkę przyprawiłem solą i czarnym pieprzem , posypałem grzankami i papryką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza