Gulasz z włoską kapustą
Składniki
- 1 kg wołowiny ekstra
- 3 łyżki smalcu
- 200 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- główka kapusty włoskiej
- 150 g pomidorów
- 150 g marchewki
- 100 g pietruszki
- zielona papryka
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- łyżka papryki mielonej
- łyżka kminku
- łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu czarnego
- liść laurowy
- sól
Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso pokroiłem w dość grubą kostkę. W rondlu
rozgrzałem tłuszcz ,wrzuciłem pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę
smażyłem. Dodałem mięso ,pokrojoną w paski zieloną paprykę ,liść laurowy
,kminek ,majeranek ,posiekany czosnek i pieprz. Smażyłem kilka minut na
dość silnym płomieniu ,po czym zmniejszyłem ,wlałem bulion i dusiłem
pod przykryciem 30 min.
Kapustę drobno poszatkowałem ,pomidory sparzyłem ,obrałem ze skórki i
pokroiłem w kostkę ,obraną marchew i pietruszkę obrałem i pokroiłem w
talarki.
Jarzyny dodałem do mięsa ,wymieszałem ,wlałem wino ,doprowadziłem do
wrzenia ,po czym zmniejszyłem ogień i dusiłem do miękkości składników.
Pod koniec doprawiłem mieloną papryką ,solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz