środa, 19 marca 2014

Gulasz z włoską kapustą


















Składniki

  • 1 kg wołowiny ekstra
  • 3 łyżki smalcu
  • 200 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • główka kapusty włoskiej
  • 150 g pomidorów
  • 150 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • zielona papryka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka papryki mielonej
  • łyżka kminku
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • liść laurowy
  • sól

    Przygotowanie

         Umyte i osuszone mięso pokroiłem w dość grubą kostkę. W rondlu rozgrzałem tłuszcz ,wrzuciłem pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyłem. Dodałem mięso ,pokrojoną w paski zieloną paprykę ,liść laurowy ,kminek ,majeranek ,posiekany czosnek i pieprz. Smażyłem kilka minut na dość silnym płomieniu ,po czym zmniejszyłem ,wlałem bulion i dusiłem pod przykryciem 30 min.
    Kapustę drobno poszatkowałem ,pomidory sparzyłem ,obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę ,obraną marchew i pietruszkę obrałem i pokroiłem w talarki.
    Jarzyny dodałem do mięsa ,wymieszałem ,wlałem wino ,doprowadziłem do wrzenia ,po czym zmniejszyłem ogień i dusiłem do miękkości składników. Pod koniec doprawiłem mieloną papryką ,solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz