Coxinha - brazylijskie kotleciki z kurczaka
Składniki
- 3 piersi kurczaka
- 1/2 posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 2 kostki bulionu wołowego
- sól , pieprz
- 3 szklanki mąki
- 25 dag kremowego twarożku
- 2 jajka
- tarta bułka
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Filety ugotowałem razem z cebula , czosnkiem , kostka
bulionową , solą , pieprzem i masłem w 4 szklankach wody. Gotowałem
do miękkości kurczaka. Po wyjęciu z pierś drobno pokroiłem , dodałem
szczypiorek. Odmierzyłem i zagotowałem 3 szklanki bulionu , w którym
gotował się kurczak. Wsypałem mąkę , stopniowo dosypując ja ,
energicznie mieszałem , gotowałem do zgęstnienia , aż powstało ciasto .
Po wyjęciu z garnka , gdy wystygło dodałem dwa żółtka i zagniatałem ,
aż nie było grudek. Następnie rozwałkowałem ciasto do grubości ½ cm i
powycinałem kółka , u mnie szklanką . Na każdym ułożyłem trochę sera
i porcję farszu z kurczaka. Brzegi skleiłem mocno ponad farszem ,
formować trzeba tak aby przypominały udka kurczaka ( mnie nie za
bardzo się to dzisiaj udało) , ale cóż tak bywa. Panierowałem w
roztrzepanym białku , a potem w tartej bułce. Smażyłem w głębokim
tłuszczu , co jakiś czas odwracałem , aby równomiernie się
zrumieniły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz