czwartek, 6 marca 2014

Placki z wkładką

















Składniki

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • średniej wielkości seler
  • filet z kurczaka (podwójny)
  • 3 jajka
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Ziemniaki i seler starłem na tarce o dużych oczkach.

    Filet z kurczaka pokroiłem w kostkę ,dodałem do ziemniaków i selera razem z posiekanym szczypiorkiem ,pokrojoną w piórka cebulą ,pokrojonym czosnkiem ,ziołami prowansalskimi i mąką ( ilość zależy od gatunku ziemniaka ,ja dałem 5 czubatych łyżek).

    Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,dokładnie wymieszałem.

    Smażyłem na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano ,osączyłem z nadmiaru tłuszczu. Podałem ciepłe ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz