Placki z wkładką
Składniki
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- średniej wielkości seler
- filet z kurczaka (podwójny)
- 3 jajka
- 5 czubatych łyżek mąki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki i seler starłem na tarce o dużych oczkach.
Filet z kurczaka pokroiłem w kostkę ,dodałem do ziemniaków i selera
razem z posiekanym szczypiorkiem ,pokrojoną w piórka cebulą ,pokrojonym
czosnkiem ,ziołami prowansalskimi i mąką ( ilość zależy od gatunku
ziemniaka ,ja dałem 5 czubatych łyżek).
Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,dokładnie wymieszałem.
Smażyłem na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano ,osączyłem z nadmiaru tłuszczu. Podałem ciepłe ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz