Fińska sałatka Rosolli
Składniki
- 3 ugotowane buraki
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 ugotowane marchewki
- 2 konserwowe ogórki
- cebula
- 2 małe jabłka
- sok z cytryny
- pęczek szczypiorku
- jajko ugotowane na twardo
- Sos:
- 100 ml śmietanki 30% lekko ubitej i zabarwionej sokiem z buraków
- łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Ugotowane warzywa bardzo drobno pokroiłem , dodałem również
pokrojone w kostkę ogórki , jabłka skropione sokiem z cytryny oraz
cebulę. Odłożyłem część do przybrania .
Wymieszałem wszystkie składniki , doprawiłem solą i pieprzem.
Sałatkę przełożyłem do salaterki , udekorowałem , układając na
wierzchu paski z odłożonych warzyw oraz posiekanego szczypiorku. W
oryginalnym przepisie dopuszcza się udekorowanie posiekanym ugotowanym
jajkiem ( osobno żółtko i białko ) . Ja tak zrobiłem.
Sałatkę wstawiłem do lodówki , aby oziębiła i się „przegryzła”.
Przygotowałem sos : śmietankę delikatnie połączyłem z resztą składników.
Sos podałem osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz