Polecam na wielkanocne śniadanie
Składniki
- Farsz:
- 800 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jajka
- majeranek
- łyżka smalcu
- sól ,pieprz
- Dodatkowo:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- żółtko
- sól
Przygotowanie
Kiełbasy wycisnąłem z otoczki. Dodałem zeszkloną na smalcu cebule
,przeciśnięty przez praskę czosnek razem z przyprawami i surowymi
jajkami.
Keksówkę wyłożyłem ciastem francuskim. Lekko zapiekłem w piekarniku (3-4
min w temp. 180 stopni C). Część masy z białej kiełbasy wyłożyłem na
podpieczone ciasto ,ułożyłem ugotowane na twardo jajka ,przykryłem
resztą masy. Na wierzch ułożyłem ciasto francuskie ,posmarowałem
rozbełtanym żółtkiem ,posypałem solą.
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C ,wierzch keksówki
przykryłem folią aluminiową ,piekłem 35 min. Po tym czasie zdjąłem folię
i zapiekałem jeszcze 10 min.
Podałem z sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz