sobota, 29 marca 2014

Pieczeń z białej kiełbasy

Polecam na wielkanocne śniadanie

















Składniki

  • Farsz:
  • 800 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka
  • majeranek
  • łyżka smalcu
  • sól ,pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • żółtko
  • sól

    Przygotowanie

      Kiełbasy wycisnąłem z otoczki. Dodałem zeszkloną na smalcu cebule ,przeciśnięty przez praskę czosnek razem z przyprawami i surowymi jajkami.
    Keksówkę wyłożyłem ciastem francuskim. Lekko zapiekłem w piekarniku (3-4 min w temp. 180 stopni C). Część masy z białej kiełbasy wyłożyłem na podpieczone ciasto ,ułożyłem ugotowane na twardo jajka ,przykryłem resztą masy. Na wierzch ułożyłem ciasto francuskie ,posmarowałem rozbełtanym żółtkiem ,posypałem solą.
    Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C ,wierzch keksówki przykryłem folią aluminiową ,piekłem 35 min. Po tym czasie zdjąłem folię i zapiekałem jeszcze 10 min.

    Podałem z sosem chrzanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz