Szynka pod marchwiowo-serową pierzynką
Składniki
- 4 kotlety z szynki (150 g każdy)
- wędzony boczek w plasterkach (500 g)
- 200 g marchwi
- 150 g żółtego sera (gouda)
- 1 białko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki margaryny
- łyżka mąki
- sól ,biały pieprz
Przygotowanie
Marchew obrałem i umyłem. Starłem marchew i ser na tarce o
grubych oczkach. Kotlety opłukałem i osuszyłem. Na patelni rozgrzałem
tłuszcz i podsmażyłem z obu stron kotlety ( 1 min. z każdej strony).
Zdjąłem z patelni ,oprószyłem solą i pieprzem. Z jednej strony
oprószyłem mąką. Utartą marchew wymieszałem z białkiem i 3/4 żółtego
sera ,doprawiłem solą i pieprzem. Kotlety ułożyłem na blaszce tak ,by
strona oprószona mąką znalazła się u góry ,na każdy rozłożyłem masę
marchwiowo-serową ,posypałem resztą sera i przykryłem plasterkami
boczku. Piekłem 15 min. w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz