poniedziałek, 10 lutego 2014

Szynka pod marchwiowo-serową pierzynką

















Składniki

  • 4 kotlety z szynki (150 g każdy)
  • wędzony boczek w plasterkach (500 g)
  • 200 g marchwi
  • 150 g żółtego sera (gouda)
  • 1 białko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka mąki
  • sól ,biały pieprz

    Przygotowanie

    Marchew obrałem i umyłem. Starłem marchew i ser na tarce o grubych oczkach. Kotlety opłukałem i osuszyłem. Na patelni rozgrzałem tłuszcz i podsmażyłem z obu stron kotlety ( 1 min. z każdej strony). Zdjąłem z patelni ,oprószyłem solą i pieprzem. Z jednej strony oprószyłem mąką. Utartą marchew wymieszałem z białkiem i 3/4 żółtego sera ,doprawiłem solą i pieprzem. Kotlety ułożyłem na blaszce tak ,by strona oprószona mąką znalazła się u góry ,na każdy rozłożyłem masę marchwiowo-serową ,posypałem resztą sera i przykryłem plasterkami boczku. Piekłem 15 min. w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz