Kapusta z orzechami i śmietaną
Składniki
- 700 g kapusty włoskiej
 
- cebula
 
- ząbek czosnku
 
- 2 łyżki oleju
 
- szklanka bulionu warzywnego
 
- sól ,pieprz
 
- gałka muszkatołowa
 
- pęczek szczypiorku
 
- łyżka orzeszków ziemnych
 
- 2 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie
Kapustę opłukałem i grubo poszatkowałem. Cebulę i czosnek drobno 
posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem kapustę ,dusiłem ją przez 
chwilę ,po czym dodałem bulion. Przyprawiłem solą ,pieprzem i gałką 
muszkatołową. Gotowałem pod przykryciem 10 min. W tym czasie drobno 
pokroiłem szczypiorek. Orzeszki posiekałem nożem. Podduszoną kapustę 
lekko zmiksowałem dodałem 1/2 łyżki śmietany ,wymieszałem i ponownie 
zagotowałem. Na koniec dodałem szczypiorek i orzeszki. Przyprawiłem do 
smaku solą ,pieprzem i polałem resztą śmietany.
        
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz