poniedziałek, 10 lutego 2014

Kapusta z orzechami i śmietaną

















Składniki

  • 700 g kapusty włoskiej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki gęstej śmietany

    Przygotowanie

    Kapustę opłukałem i grubo poszatkowałem. Cebulę i czosnek drobno posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem kapustę ,dusiłem ją przez chwilę ,po czym dodałem bulion. Przyprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowałem pod przykryciem 10 min. W tym czasie drobno pokroiłem szczypiorek. Orzeszki posiekałem nożem. Podduszoną kapustę lekko zmiksowałem dodałem 1/2 łyżki śmietany ,wymieszałem i ponownie zagotowałem. Na koniec dodałem szczypiorek i orzeszki. Przyprawiłem do smaku solą ,pieprzem i polałem resztą śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz