Kapusta z orzechami i śmietaną
Składniki
- 700 g kapusty włoskiej
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
- gałka muszkatołowa
- pęczek szczypiorku
- łyżka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie
Kapustę opłukałem i grubo poszatkowałem. Cebulę i czosnek drobno
posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem kapustę ,dusiłem ją przez
chwilę ,po czym dodałem bulion. Przyprawiłem solą ,pieprzem i gałką
muszkatołową. Gotowałem pod przykryciem 10 min. W tym czasie drobno
pokroiłem szczypiorek. Orzeszki posiekałem nożem. Podduszoną kapustę
lekko zmiksowałem dodałem 1/2 łyżki śmietany ,wymieszałem i ponownie
zagotowałem. Na koniec dodałem szczypiorek i orzeszki. Przyprawiłem do
smaku solą ,pieprzem i polałem resztą śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz