niedziela, 9 lutego 2014

Suflet z koziego sera



















Składniki

  • 150 g koziego twarożku
  • roztarty ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • masło i parmezan do wysypania foremek

    Przygotowanie

    Masło rozpuściłem w rondelku ,oprószyłem mąką ,podgrzałem cały czas mieszając. Wolno wlałem mleko ,podgrzewałem do momentu zgęstnienia sosu. Zdjąłem z ognia ,dodałem przyprawy ,kozi ser ,żółtka ,dokładnie wymieszałem. Foremki wysmarowałem masłem i wysypałem tarty parmezan. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 190 stopni C. Z białek ubiłem sztywną pianę ,delikatnie połączyłem z masą serową. Wypełniłem nią foremki ,wstawiłem na 20 min. do piekarnika. Podałem od razu po zapieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz