Suflet z koziego sera
Składniki
- 150 g koziego twarożku
- roztarty ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- 4 jajka
- masło i parmezan do wysypania foremek
Przygotowanie
Masło rozpuściłem w rondelku ,oprószyłem mąką ,podgrzałem cały
czas mieszając. Wolno wlałem mleko ,podgrzewałem do momentu zgęstnienia
sosu. Zdjąłem z ognia ,dodałem przyprawy ,kozi ser ,żółtka ,dokładnie
wymieszałem. Foremki wysmarowałem masłem i wysypałem tarty parmezan.
Piekarnik rozgrzałem do temperatury 190 stopni C. Z białek ubiłem
sztywną pianę ,delikatnie połączyłem z masą serową. Wypełniłem nią
foremki ,wstawiłem na 20 min. do piekarnika. Podałem od razu po
zapieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz