Zupa z dorsza
Składniki
- 500 g filetów z dorsza
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 pory (biała część)
- 3 łyżki sosu rybnego
- szklanka zacierek babuni
- 2 łyżeczki cytryny
- marchew
- sól ,biały pieprz
- kawałek suszonej papryczki chilli
Przygotowanie
Pory umyłem i usunąłem nadpsute liście. Pokroiłem w talarki.
Wrzuciłem do bulionu razem z zacierkami babuni ,gotowałem 10 min.
Marchew obrałem ,opłukałem i skrobaczką do jarzyn pokroiłem na wstążki.
Dodałem do bulionu i gotowałem dalej (5 min.) .Wlałem sos rybny
,wrzuciłem kawałek papryczki chilli ,wsypałem sól i pieprz .Filety rybne
opłukałem ,pokroiłem na kawałki (3 cm) ,zmniejszyłem płomień ,gotowałem
10 min. Pod koniec gotowania wlałem sok z cytryny ,doprawiłem do smaku
białym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz