wtorek, 11 lutego 2014

Zupa z dorsza

















Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 pory (biała część)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • szklanka zacierek babuni
  • 2 łyżeczki cytryny
  • marchew
  • sól ,biały pieprz
  • kawałek suszonej papryczki chilli

    Przygotowanie

    Pory umyłem i usunąłem nadpsute liście. Pokroiłem w talarki. Wrzuciłem do bulionu razem z zacierkami babuni ,gotowałem 10 min. Marchew obrałem ,opłukałem i skrobaczką do jarzyn pokroiłem na wstążki. Dodałem do bulionu i gotowałem dalej (5 min.) .Wlałem sos rybny ,wrzuciłem kawałek papryczki chilli ,wsypałem sól i pieprz .Filety rybne opłukałem ,pokroiłem na kawałki (3 cm) ,zmniejszyłem płomień ,gotowałem 10 min. Pod koniec gotowania wlałem sok z cytryny ,doprawiłem do smaku białym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz