Naleśniki z brokułami
Składniki
- 500 g brokułów
- sól ,pieprz biały
- cebula
- 100 g pieczarek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g masła
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki mrożonego groszku
- 3 łyżki chudego twarożku
Przygotowanie
-
Brokuł umyłem ,oczyściłem i podzieliłem na małe różyczki.
Blanszowałem na lekko osolonym wrzątku ok. 8 min. Cebulę obrałem
,pokroiłem w kostkę. Pieczarki oczyściłem ,przekroiłem na 4. Pomidorki
umyłem ,pokroiłem na pół. Brokuły osączyłem ,zachowując wywar (1/2
szklanki). Cebulę i pieczarki smażyłem na oleju 5 min. Dodałem brokuły ,groszek
,podlałem wywarem ,zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z mąką ,dodałem do
warzyw ,ponownie zagotowałem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki:
Jajka wymieszałem z mlekiem i serem. Stopniowo dodawałem mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na patelni rozgrzałem tłuszcz
,smażyłem naleśniki. Ciasto wylałem na patelnię i posypałem
słonecznikiem ,smażyłem na złoto z obu stron. Przygotowane naleśniki
wyłożyłem farszem. Podałem bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz