środa, 12 lutego 2014

Naleśniki z brokułami

















Składniki

  • 500 g brokułów
  • sól ,pieprz biały
  • cebula
  • 100 g pieczarek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • 3 łyżki chudego twarożku

    Przygotowanie

  •   Brokuł umyłem ,oczyściłem i podzieliłem na małe różyczki. Blanszowałem na lekko osolonym wrzątku ok. 8 min. Cebulę obrałem ,pokroiłem w kostkę. Pieczarki oczyściłem ,przekroiłem na 4. Pomidorki umyłem ,pokroiłem na pół. Brokuły osączyłem ,zachowując wywar (1/2 szklanki). Cebulę i pieczarki smażyłem na oleju 5 min. Dodałem brokuły ,groszek ,podlałem wywarem ,zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z mąką ,dodałem do warzyw ,ponownie zagotowałem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Naleśniki:
    Jajka wymieszałem z mlekiem i serem. Stopniowo dodawałem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na patelni rozgrzałem tłuszcz ,smażyłem naleśniki. Ciasto wylałem na patelnię i posypałem słonecznikiem ,smażyłem na złoto z obu stron. Przygotowane naleśniki wyłożyłem farszem. Podałem bezpośrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz