Zupa jarzynowa z pieczonym kurczakiem i serowymi paluszkami
Składniki
- 4 podudzia z kurczaka
- 1/3 kalafiora
- 1/3 brokuła
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 garści mrożonego zielonego groszku
- 4 podgrzybki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 białe części pora
- pęczek koperku
- sól ,pieprz ,vegeta
- ciasto francuskie
- żółtko
- 2 łyżki mleka
- ser gouda
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kawałek suszonej papryczki chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę ,seler obrałem ,opłukałem i skrobaczką do
jarzyn pokroiłem w paski. Pory oczyściłem ,pokroiłem w talarki. Seler
pokroiłem w kawałki. W tym czasie podudzia z kurczaka umyłem ,osuszyłem
,oprószyłem solą ,pieprzem i piekłem przez 40 min. w rękawie (200 stopni
C). Warzywa podsmażyłem na oliwie ,dodałem groszek. Do jarzyn wlałem
wodę ,dodałem liść laurowy ,ziele angielskie ,papryczkę chilli
,podgrzybki ,sól i pieprz. Zagotowałem. Upieczonego kurczaka wraz z
wytopionym tłuszczem dodałem do zupy. 10 min. przed końcem gotowania
dodałem ,uprzednio oczyszczone ,opłukane i pocięte w różyczki ,kalafior i
brokuł. Przyprawiłem solą ,pieprzem i odrobiną vegety. Do zupy podałem
paluchy serowe. Ciasto francuskie pokroiłem na 4 równe części. Żółtko
rozbełtałem z mlekiem ,posmarowałem nim ciasto. Paski skręciłem wokół
własnej osi ,ułożyłem na posmarowanej blaszce tłuszczem i posypałem
startym serem. Piekłem 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Zupę
posypałem posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz