czwartek, 13 lutego 2014

Zupa jarzynowa z pieczonym kurczakiem i serowymi paluszkami

















Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1/3 kalafiora
  • 1/3 brokuła
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 2 garści mrożonego zielonego groszku
  • 4 podgrzybki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 białe części pora
  • pęczek koperku
  • sól ,pieprz ,vegeta
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • ser gouda
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kawałek suszonej papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Marchew ,pietruszkę ,seler obrałem ,opłukałem i skrobaczką do jarzyn pokroiłem w paski. Pory oczyściłem ,pokroiłem w talarki. Seler pokroiłem w kawałki. W tym czasie podudzia z kurczaka umyłem ,osuszyłem ,oprószyłem solą ,pieprzem i piekłem przez 40 min. w rękawie (200 stopni C). Warzywa podsmażyłem na oliwie ,dodałem groszek. Do jarzyn wlałem wodę ,dodałem liść laurowy ,ziele angielskie ,papryczkę chilli ,podgrzybki ,sól i pieprz. Zagotowałem. Upieczonego kurczaka wraz z wytopionym tłuszczem dodałem do zupy. 10 min. przed końcem gotowania dodałem ,uprzednio oczyszczone ,opłukane i pocięte w różyczki ,kalafior i brokuł. Przyprawiłem solą ,pieprzem i odrobiną vegety. Do zupy podałem paluchy serowe. Ciasto francuskie pokroiłem na 4 równe części. Żółtko rozbełtałem z mlekiem ,posmarowałem nim ciasto. Paski skręciłem wokół własnej osi ,ułożyłem na posmarowanej blaszce tłuszczem i posypałem startym serem. Piekłem 15 min. w temperaturze 200 stopni C. Zupę posypałem posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz