Scotch eggs
Składniki
- 5 jajek
- cebula
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- bułka tarta
- sól ,pieprz biały
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki mąki do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Ugotowałem 4 jajka na twardo. Ostudziłem, obrałem. Mięso ,
jajko i cebulę posiekaną na drobno , bułkę tartą , koperek , musztardę
wyrobiłem na gładką masę . Doprawiłem pieprzem i solą. Odstawiłem
na pół godziny aby składniki się „przegryzły”. Potem masę mięsną
podzieliłem na 4 części. Każde jajko obtoczyłem równomiernie masą
mięsną ( przed panierowaniem jajka obtoczyłem mąką ). Panierowałem
kolejno : mąka , rozbełtane jajko i bułka tarta (standard ). Dokładnie
docisnąłem panierkę. Włożyłem na rozgrzany tłuszcz i smażyłem do
uzyskania mocno złotego koloru. Aby uzyskać lepszy kolor dodałem do
bułki tartej słodkiej papryki.
Po usmażeniu osączyłem na papierowym ręczniku , ostudziłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz