Arancini alla siciliana
 
 
 
 
Składniki
- 2 duże sparzone i obrane pomidory
 
- 1/2 cebuli
 
- oliwa z oliwek
 
- 100 g posiekanej wieprzowiny
 
- 250 g zielonego groszku ( konserwowy )
 
- sól ,pieprz
 
- 250 g ryżu arborio
 
- 3 łyżki masła
 
- 50 g startego parmezanu
 
- 2 jajka
 
- bułka tarta
 
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Pomidory zmiksowałem ,przetarłem przez sito. Cebulę posiekałem i 
zeszkliłem na oliwie z oliwek. Dodałem posiekane mięso i groszek. Chwilę
 smażyłem. Następnie dodałem zmiksowane pomidory i przyprawiłem do smaku
 solą i pieprzem. Dusiłem na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany ryż 
wymieszałem z masłem ,parmezanem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepiłem 
kulki ,każdą nafaszerowałem nadzieniem. Panierowałem w rozmąconym jajku i
 bułce tartej. Smażyłem na głębokim oleju na złoty kolor.
        
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz