Arancini alla siciliana
Składniki
- 2 duże sparzone i obrane pomidory
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek
- 100 g posiekanej wieprzowiny
- 250 g zielonego groszku ( konserwowy )
- sól ,pieprz
- 250 g ryżu arborio
- 3 łyżki masła
- 50 g startego parmezanu
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Pomidory zmiksowałem ,przetarłem przez sito. Cebulę posiekałem i
zeszkliłem na oliwie z oliwek. Dodałem posiekane mięso i groszek. Chwilę
smażyłem. Następnie dodałem zmiksowane pomidory i przyprawiłem do smaku
solą i pieprzem. Dusiłem na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany ryż
wymieszałem z masłem ,parmezanem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepiłem
kulki ,każdą nafaszerowałem nadzieniem. Panierowałem w rozmąconym jajku i
bułce tartej. Smażyłem na głębokim oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz