środa, 5 lutego 2014

Arancini alla siciliana


















 

 

 

 

Składniki

  • 2 duże sparzone i obrane pomidory
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 100 g posiekanej wieprzowiny
  • 250 g zielonego groszku ( konserwowy )
  • sól ,pieprz
  • 250 g ryżu arborio
  • 3 łyżki masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia

    Przygotowanie

    Pomidory zmiksowałem ,przetarłem przez sito. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na oliwie z oliwek. Dodałem posiekane mięso i groszek. Chwilę smażyłem. Następnie dodałem zmiksowane pomidory i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Dusiłem na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany ryż wymieszałem z masłem ,parmezanem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepiłem kulki ,każdą nafaszerowałem nadzieniem. Panierowałem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyłem na głębokim oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz