sobota, 8 lutego 2014

Pasztet z wątróbek

















Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 250 g surowego boczku
  • 200 g słoniny
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • jajko
  • kieliszek koniaku
  • kieliszek porto
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku (zależy od naszych preferencji)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu

    Przygotowanie

    Karkówkę i boczek pokroiłem w drobną kostkę. Wymieszałem z jajkiem ,polałem alkoholem i doprawiłem solą i pieprzem. Wstawiłem na 5 H do lodówki. Po tym czasie odcisnąłem mięso i posiekałem. Wątróbki pokroiłem w kostkę i połączyłem z mięsem. Słoninę pokroiłem w plastry i wyłożyłem nimi spód i boki formy do pieczenia. Na to wyłożyłem mięso i przykryłem plastrami słoniny. Posypałem pokruszonymi liśćmi laurowymi i tymiankiem. Piekłem 2 H w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz