Pasztet z wątróbek
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej
- 250 g surowego boczku
- 200 g słoniny
- 150 g wątróbek drobiowych
- jajko
- kieliszek koniaku
- kieliszek porto
- 2 liście laurowe
- kilka gałązek tymianku (zależy od naszych preferencji)
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Karkówkę i boczek pokroiłem w drobną kostkę. Wymieszałem z
jajkiem ,polałem alkoholem i doprawiłem solą i pieprzem. Wstawiłem na 5 H
do lodówki. Po tym czasie odcisnąłem mięso i posiekałem. Wątróbki
pokroiłem w kostkę i połączyłem z mięsem. Słoninę pokroiłem w plastry i
wyłożyłem nimi spód i boki formy do pieczenia. Na to wyłożyłem mięso i
przykryłem plastrami słoniny. Posypałem pokruszonymi liśćmi laurowymi i
tymiankiem. Piekłem 2 H w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz