niedziela, 2 lutego 2014

Cassoulet



















Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 300 g jagnięciny
  • 300 g udek z kurczaka
  • 300 g kiełbasy czosnkowej
  • 3 cebule
  • duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście laurowe
  • 2 razy po 3 gałązki tymianku ,estragonu i natki pietruszki
  • 3 goździki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Fasolę namoczyłem przez noc w zimnej wodzie. W cebulę wbiłem goździki i 2 liście laurowe. Marchew i połowę boczku pokroiłem w kostkę. Odcedzoną fasolę ,pokrojony boczek ,marchew ,cebulę ,2 ząbki czosnku i jeden bukiet ziół zalałem zimną wodą ,posoliłem i gotowałem godzinę na małym ogniu.
    Mięsa pokroiłem w kostkę ,obsmażyłem na oliwie. Dodałem 2 posiekane cebule ,pokrojone łodygi selera ,pokrojone w ósemki pomidory ,pozostały czosnek (rozgnieciony) ,2 liście laurowe i drugi bukiet ziół. Podlałem bulionem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 40 minut ,uzupełniając bulion. Dodałem pokrojoną kiełbasę i dusiłem 10 min. Ugotowaną fasolę odcedziłem ,dodałem do potrawy. Całość przełożyłem do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wierzch przykryłem plasterkami boczku i piekłem 45 min. w temperaturze 180 stopni C.
    Podałem z pieczonymi w folii ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz