Cassoulet
Składniki
- 300 g białej fasoli
- 200 g wędzonego boczku
- 400 g karkówki wieprzowej
- 300 g jagnięciny
- 300 g udek z kurczaka
- 300 g kiełbasy czosnkowej
- 3 cebule
- duża marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 500 ml bulionu wołowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 liście laurowe
- 2 razy po 3 gałązki tymianku ,estragonu i natki pietruszki
- 3 goździki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Fasolę namoczyłem przez noc w zimnej wodzie. W cebulę wbiłem
goździki i 2 liście laurowe. Marchew i połowę boczku pokroiłem w kostkę.
Odcedzoną fasolę ,pokrojony boczek ,marchew ,cebulę ,2 ząbki czosnku i
jeden bukiet ziół zalałem zimną wodą ,posoliłem i gotowałem godzinę na
małym ogniu.
Mięsa pokroiłem w kostkę ,obsmażyłem na oliwie. Dodałem 2 posiekane
cebule ,pokrojone łodygi selera ,pokrojone w ósemki pomidory ,pozostały
czosnek (rozgnieciony) ,2 liście laurowe i drugi bukiet ziół. Podlałem
bulionem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 40 minut ,uzupełniając
bulion. Dodałem pokrojoną kiełbasę i dusiłem 10 min. Ugotowaną fasolę
odcedziłem ,dodałem do potrawy. Całość przełożyłem do natłuszczonej
żaroodpornej formy. Wierzch przykryłem plasterkami boczku i piekłem 45
min. w temperaturze 180 stopni C.
Podałem z pieczonymi w folii ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz