Piernik
Składniki
- 500 g mąki
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- 80 ml mleka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 50 g orzechów
- 30 g skórki pomarańczowej
- 150 g powideł śliwkowych
Przygotowanie
Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z
ognia by ostygło. Dosypałem mąkę ,dodałem jajko i żółtka ,przyprawę do
piernika ,wyrobiłem na jednolitą masę. Następnie wlałem sodę
rozpuszczoną w mleku ,dodałem skórkę pomarańczową oraz pokrojone
orzechy. Ponownie wyrobiłem i odstawiłem w chłodne miejsce na dzień w
szklanym naczyniu. Następnie ciasto włożyłem do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej mąką (średnia keksówka). Piekłem godzinę w temp 180
stopni C. Kiedy piernik ostygł ,przekroiłem go wzdłuż dwa razy ,warstwy
posmarowałem powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach.
Wygląda super. Smakuje z pewnością bosko. Bardzo fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń