niedziela, 2 lutego 2014

Piernik















 

 

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 150 g powideł śliwkowych

    Przygotowanie

    Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia by ostygło. Dosypałem mąkę ,dodałem jajko i żółtka ,przyprawę do piernika ,wyrobiłem na jednolitą masę. Następnie wlałem sodę rozpuszczoną w mleku ,dodałem skórkę pomarańczową oraz pokrojone orzechy. Ponownie wyrobiłem i odstawiłem w chłodne miejsce na dzień w szklanym naczyniu. Następnie ciasto włożyłem do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (średnia keksówka). Piekłem godzinę w temp 180 stopni C. Kiedy piernik ostygł ,przekroiłem go wzdłuż dwa razy ,warstwy posmarowałem powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje po 3-4 dniach.

2 komentarze: