Jedna z potraw kuchni węgierskiej ,która bogata jest w specyficzne zapachy i smaki.
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 200 g wędzonego boczku
- 2-3 cebule
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
Przygotowanie
Kapustę zalewamy 3 litrami wody ,zagotowujemy. Boczek kroimy w
kostkę ,smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty razem z
wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do zupy.
Gotujemy na małym ogniu ,aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę kroimy w
plasterki ,dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Przyprawiamy do smaku
słodką papryką i solą. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy
,zagotowujemy ciągle mieszając. Podajemy z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz