piątek, 17 stycznia 2014

Zupa wiejska

Jedna z potraw kuchni węgierskiej ,która bogata jest w specyficzne zapachy i smaki.














Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól

    Przygotowanie

    Kapustę zalewamy 3 litrami wody ,zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu ,aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę kroimy w plasterki ,dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Przyprawiamy do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy ,zagotowujemy ciągle mieszając. Podajemy z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz