czwartek, 23 stycznia 2014

Udziec wołowy duszony z boczniakami

















Składniki

  • 700 g udźca wołowego
  • 250 g boczniaków
  • cebula
  • vegeta
  • Marynata:
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 ml oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Wszystkie składniki marynaty połączyłem ze sobą w misce. Do marynaty włożyłem kawałki mięsa i wymieszałem. Wstawiłem do lodówki na 1,5 godziny. Następnie mięso przyrumieniłem na wysokiej patelni ,dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz boczniaki (pokrojone w paski). Gdy cebula zeszkliła się dodałem marynatę wymieszaną z ½ l wody ,doprawiłem do smaku odrobiną vegety i dusiłem pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyłem palnik i podałem po 30 min by wołowina była bardziej krucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz