Surówka z pieczonych buraczków
Składniki
- 400 g buraków czerwonych
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka listków natki selera
- 1 gałązka mięty
- ocet jabłkowy
- oliwa z pestek winogron
- 2 łyżeczki miodu
- 3-4 szalotki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Buraki umyłem i owinąłem folią aluminiową. Wstawiłem do
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piekłem 1,5 godziny. Buraki
ostudziłem i starłem na tarce o grubych oczkach. Zioła posiekałem i
dodałem do buraczków. Szalotki obrałem ,pokroiłem w krążki i zeszkliłem
na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Wrzuciłem do buraczków
,dodałem miód ,4 łyżki oliwy z pestek winogron i doprawiłem do smaku
solą ,pieprzem oraz octem jabłkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz