czwartek, 23 stycznia 2014

Surówka z pieczonych buraczków



















 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 400 g buraków czerwonych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka listków natki selera
  • 1 gałązka mięty
  • ocet jabłkowy
  • oliwa z pestek winogron
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3-4 szalotki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Buraki umyłem i owinąłem folią aluminiową. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piekłem 1,5 godziny. Buraki ostudziłem i starłem na tarce o grubych oczkach. Zioła posiekałem i dodałem do buraczków. Szalotki obrałem ,pokroiłem w krążki i zeszkliłem na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Wrzuciłem do buraczków ,dodałem miód ,4 łyżki oliwy z pestek winogron i doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz octem jabłkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz