Tarta z boczniakami
Składniki
- Ciasto:
- jajko
- 150 g masła
- 250 g mąki
- sól
- szczypta cukru pudru
- Farsz:
- 300 g boczniaków
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- 3 łyżki oleju
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 250 ml śmietany 18%
- łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
- zółtko
- 2 pomidory
- 3 łyżki startego sera ,łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Mąkę wymieszałem z solą i cukrem. Posiekałem z masłem. Wbiłem
jajko i wlałem 2 łyżki zimnej wody ,zagniotłem ciasto ,owinąłem folią
spożywczą i włożyłem na godzinę do lodówki. Formę wylepiłem ciastem i
nakłułem widelcem. zapiekłem w temperaturze 180 stopni C (15 min).
- Grzyby pokroiłem w cienkie paski ,seler w plasterki ,cebulę w kostkę.
Cebulę zeszkliłem na oleju ,dodałem seler i boczniaki. Smażyłem ok. 4
min. Z masła i mąki zrobiłem białą zasmażkę ,rozprowadziłem śmietaną.
Doprawiłem sokiem z cytryny ,gałką muszkatołową ,pieprzem i solą.
Gotowałem 5 min ,stale mieszając. Lekko ostudziłem i dodałem rozmącone
żółtko ,połączyłem z warzywami. Obrane pomidory pokroiłem w plastry.
- Na ciasto wyłożyłem masę ,ułożyłem plastry pomidora ,oprószyłem pieprzem
,posypałem serem i natką pietruszki. Piekłem 20 min w temperaturze 180
stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz