czwartek, 23 stycznia 2014

Tarta z boczniakami

















Składniki

  • Ciasto:
  • jajko
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • sól
  • szczypta cukru pudru
  • Farsz:
  • 300 g boczniaków
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 250 ml śmietany 18%
  • łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz
  • zółtko
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki startego sera ,łyżka posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie


    Mąkę wymieszałem z solą i cukrem. Posiekałem z masłem. Wbiłem jajko i wlałem 2 łyżki zimnej wody ,zagniotłem ciasto ,owinąłem folią spożywczą i włożyłem na godzinę do lodówki. Formę wylepiłem ciastem i nakłułem widelcem. zapiekłem w temperaturze 180 stopni C (15 min).

  •  Grzyby pokroiłem w cienkie paski ,seler w plasterki ,cebulę w kostkę. Cebulę zeszkliłem na oleju ,dodałem seler i boczniaki. Smażyłem ok. 4 min. Z masła i mąki zrobiłem białą zasmażkę ,rozprowadziłem śmietaną. Doprawiłem sokiem z cytryny ,gałką muszkatołową ,pieprzem i solą. Gotowałem 5 min ,stale mieszając. Lekko ostudziłem i dodałem rozmącone żółtko ,połączyłem z warzywami. Obrane pomidory pokroiłem w plastry.

  •  Na ciasto wyłożyłem masę ,ułożyłem plastry pomidora ,oprószyłem pieprzem ,posypałem serem i natką pietruszki. Piekłem 20 min w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz