środa, 22 stycznia 2014

Musaka

















Składniki

  • 1,5 kg bakłażanów
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Po łyżeczce bazylii i oregano
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól ,pieprz
  • Sos:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki startego sera

    Przygotowanie

      Bakłażany pokroiłem w plastry ,oprószyłem solą i odstawiłem na 30 min by puścił goryczkę. Opłukałem i osuszyłem papierowym ręcznikiem. 3 łyżki oliwy zostawiłem ,na reszcie usmażyłem bakłażany na złoty kolor.

    3 pomidory sparzyłem ,obrałem ze skórki ,pokroiłem na kawałki i usunąłem nasiona. Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę . Czosnek posiekałem i zeszkliłem na pozostałej oliwie. Dodałem mięso ,rozdrabniałem widelcem by nie powstawały grudki. Dodałem pomidory ,koncentrat i posoliłem. Dusiłem na małym ogniu pod przykryciem 20 min. 5min przed końcem dodałem zioła i oprószyłem pieprzem.

    W rondelku rozpuściłem masło ,dodałem mąkę i smażyłem ok. minuty. Stopniowo wlewałem mleko i mieszałem aż sos zgęstnieje. Dodałem połowę startego sera i doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiłem ,żeby przestygnięcia. Żółtka wymieszałem z odrobiną sosu i przelałem je do rondelka ,cały czas mieszając. Po dokładnym wymieszaniu odstawić.

    Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem i układałem warstwy bakłażana ,mięsa ,znowu bakłażany ,mięso ,bakłażany ,a na końcu pokrojone w plasterki pomidory bez skórki i resztę startego sera. Polałem wszystko sosem i piekłem 40 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz