Musaka
Składniki
- 1,5 kg bakłażanów
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Po łyżeczce bazylii i oregano
- 1/2 szklanki oliwy
- sól ,pieprz
- Sos:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki startego sera
Przygotowanie
Bakłażany pokroiłem w plastry ,oprószyłem solą i odstawiłem na 30
min by puścił goryczkę. Opłukałem i osuszyłem papierowym ręcznikiem. 3
łyżki oliwy zostawiłem ,na reszcie usmażyłem bakłażany na złoty kolor.
3 pomidory sparzyłem ,obrałem ze skórki ,pokroiłem na kawałki i usunąłem
nasiona. Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę . Czosnek posiekałem i
zeszkliłem na pozostałej oliwie. Dodałem mięso ,rozdrabniałem widelcem
by nie powstawały grudki. Dodałem pomidory ,koncentrat i posoliłem.
Dusiłem na małym ogniu pod przykryciem 20 min. 5min przed końcem dodałem
zioła i oprószyłem pieprzem.
W rondelku rozpuściłem masło ,dodałem mąkę i smażyłem ok. minuty.
Stopniowo wlewałem mleko i mieszałem aż sos zgęstnieje. Dodałem połowę
startego sera i doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiłem ,żeby
przestygnięcia. Żółtka wymieszałem z odrobiną sosu i przelałem je do
rondelka ,cały czas mieszając. Po dokładnym wymieszaniu odstawić.
Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem i układałem warstwy
bakłażana ,mięsa ,znowu bakłażany ,mięso ,bakłażany ,a na końcu
pokrojone w plasterki pomidory bez skórki i resztę startego sera.
Polałem wszystko sosem i piekłem 40 min w piekarniku rozgrzanym do 190
stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz