Gulasz piwny
Składniki
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 cebule
- 50 ml oleju słonecznikowego
- łyżeczka kminku
- butelka piwa
- kromka chleba razowego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso umyłem i osuszyłem ,pokroiłem w kostkę i oprószyłem
papryką. Cebule obrałem ,pokroiłem w grubą kostkę ,zrumieniłem na oleju.
Następnie dodałem mięso ,smażyłem ok. 10 min stale mieszając. Posypałem
kminkiem i wlałem połowę piwa. Dusiłem pod przykryciem 45 min na małym
ogniu. Drobno pokruszyłem chleb ,dodałem do mięsa z resztą piwa.
Gotowałem dalej 15 min. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz