czwartek, 23 stycznia 2014

Gulasz piwny


















Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • łyżeczka kminku
  • butelka piwa
  • kromka chleba razowego
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Mięso umyłem i osuszyłem ,pokroiłem w kostkę i oprószyłem papryką. Cebule obrałem ,pokroiłem w grubą kostkę ,zrumieniłem na oleju. Następnie dodałem mięso ,smażyłem ok. 10 min stale mieszając. Posypałem kminkiem i wlałem połowę piwa. Dusiłem pod przykryciem 45 min na małym ogniu. Drobno pokruszyłem chleb ,dodałem do mięsa z resztą piwa. Gotowałem dalej 15 min. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz