Składniki
- 500 g ciasta francuskiego
- Nadzienie:
- 60 g masła
- łyżka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól ,pieprz do smaku
- jajko
Przygotowanie
Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki / one są źródłem goryczki / , , przekrawamy na wzdłuż na pół . N a patelni rozpuszczamy masło z miodem .
Podsmażamy z obu stron na złoty kolor połówki cykorii ( puszczą trochę soku , który należy zachować ). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny .
Układamy cykorie w kształt gwiazdy , wypukłą stroną do dna formy , wlewamy sok ze smażenia cykorii , solimy i pieprzymy.
Przykrywamy ciastem , dociskając brzegi w głąb formy.
Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z niewielką ilością wody i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 25 minut w 210 st. C. Następnie odwracamy ,zapiekamy 10 minut i ..następuje delektowanie się przygotowaną potrawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz