sobota, 11 stycznia 2014

Tarta z cykorią

















 

 

Składniki

  • 500 g ciasta francuskiego
  • Nadzienie:
  • 60 g masła
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól ,pieprz do smaku
  • jajko

    Przygotowanie

      Myjemy cykorię i odrywamy zewnętrzne zielonkawe listki / one są źródłem goryczki / , , przekrawamy na wzdłuż na pół . N a patelni rozpuszczamy masło z miodem .
    Podsmażamy z obu stron na złoty kolor połówki cykorii ( puszczą trochę soku , który należy zachować ). Formę do pieczenia smarujemy masłem i wlewamy do niej ocet balsamiczny .
    Układamy cykorie w kształt gwiazdy , wypukłą stroną do dna formy , wlewamy sok ze smażenia cykorii , solimy i pieprzymy.




 Przykrywamy ciastem , dociskając brzegi w głąb formy.
Smarujemy ciasto jajkiem rozmąconym z niewielką ilością wody i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 25 minut w 210 st. C. Następnie odwracamy ,zapiekamy 10 minut i ..następuje delektowanie się przygotowaną potrawą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz