Rolada rybna
Składniki
- 4 filety rybne ( u mnie dorsz ) ok. 170 g każdy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szalotki
- 2 duże bakłażany
- pęczek bazylii
- 300 ml wywaru rybnego
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka mąki
- 50 g masła
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz cayenne
- 6 pomidorów ( średnich )
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Zagotowałem wywar ,dodając wino ,szalotkę pokrojoną w krążki i
śmietanę. Zredukowałem do ok. 300 ml. Wywar przetarłem przez sito. Mąkę
podsmażyłem na łyżce masła. Wywar wlałem do mąki i zagotowałem ( stale
mieszając ). Doprawiłem sokiem z cytryny ,czarnym pieprzem i cayenne.
Filety opłukałem ,usunąłem skórę ,usunąłem ości. Pomidory obrałem ze
skórki ( poprzez sparzenie ) ,przekroiłem na pół i usunąłem pestki.
Pokroiłem w kostkę. Szalotkę pokrojoną w kostkę zeszkliłem na łyżce
oliwy. Dodałem pomidory i posiekaną bazylię (1/2 pęczka ). Warzywa
doprawiłem solą i pieprzem ,zredukowałem nadmiar płynu. Bakłażana
pokroiłem wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3 mm. Doprawiłem solą i
pieprzem i odstawiłem na 10 min. Podsmażyłem z obu stron na mocno
rozgrzanej suchej patelni. Na folii aluminiowej rozłożyłem bakłażany tak
,aby na siebie zachodziły. Na bakłażanach ułożyłem 2 filety rybne. Ryby
doprawiłem solą i pieprzem. Na rybie ułożyłem podduszone pomidory z
szalotką i bazylią. Na nich ułożyłem pozostałe listki bazylii. Na
listkach ułożyłem kolejne 2 filety rybne i doprawiłem solą i pieprzem.
Zawinąłem w roladę ,posmarowałem łyżką oliwy i piekłem 20 min w
temperaturze 200 stopni C. Roladę polałem sosem i podałem z ratatouille.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz