wtorek, 28 stycznia 2014

Patelnia z włoską kapustą



















Składniki

  • 500 g włoskiej kapusty
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki sezamu
  • cebula
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • 8 jajek
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml sosu teriyaki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Sezam uprażyłem na suchej patelni. Pieczarki obrałem i pokroiłem w plasterki ,cebulę w kostkę ,szczypiorek posiekałem ,kapustę poszatkowałem (blanszowałem i osączyłem). Do dużej miski wbiłem jajka ,utarłem mikserem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dolałem sherry. Wsypałem mąkę i wymieszałem. Dołożyłem pieczarki ,cebulę ,kapustę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszałem. Łyżkę masła rozgrzałem na patelni (20 cm) włożyłem ¼ masy przełożyłem na patelnię ,lekko docisnąłem i smażyłem na średnim ogniu ok. 4 min. z jednej i 4 min. z drugiej strony. Gotowe naleśniki wstawiłem do piekarnika 50 stopni C do czasu usmażenia ostatniego. Każdy później posypałem sezamem i skropiłem sosem teriyaki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz