Patelnia z włoską kapustą
Składniki
- 500 g włoskiej kapusty
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki sezamu
- cebula
- 200 g mąki
- 3 łyżki wytrawnego sherry
- 8 jajek
- 4 łyżki masła
- 150 ml sosu teriyaki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Sezam uprażyłem na suchej patelni. Pieczarki obrałem i pokroiłem w
plasterki ,cebulę w kostkę ,szczypiorek posiekałem ,kapustę
poszatkowałem (blanszowałem i osączyłem). Do dużej miski wbiłem jajka
,utarłem mikserem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dolałem sherry. Wsypałem
mąkę i wymieszałem. Dołożyłem pieczarki ,cebulę ,kapustę i szczypiorek.
Wszystko dokładnie wymieszałem. Łyżkę masła rozgrzałem na patelni (20
cm) włożyłem ¼ masy przełożyłem na patelnię ,lekko docisnąłem i smażyłem
na średnim ogniu ok. 4 min. z jednej i 4 min. z drugiej strony. Gotowe
naleśniki wstawiłem do piekarnika 50 stopni C do czasu usmażenia
ostatniego. Każdy później posypałem sezamem i skropiłem sosem teriyaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz