Kreolska zupa kokosowa
Składniki
- łyżka suszonej trawy cytrynowej
- kawałek świeżego imbiru
- 250 g pieczarek
- 3 pomidory
- papryczka chilli
- 350 g filetów z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 2 liście kaffiru
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Pieczarki oczyściłem i przekroiłem na ćwiartki. Pomidory umyłem
,osuszyłem pokroiłem w ósemki i usunąłem pestki. Chilli oczyściłem z
pestek i pokroiłem w krążki. Filety opłukałem ,osuszyłem i pokroiłem w
paski o grubości 1 cm. W garnku rozgrzałem mleczko kokosowe. Dodałem
trawę cytrynową ,starty imbir ,liście kaffiru ,zagotowałem. Dolałem 500
ml wody ,zagotowałem. Dodałem paski mięsa ,grzyby ,papryczkę chilli i
pomidory. Gotowałem na średnim ogniu 15 min. Dodałem sok z cytryny ,sos
rybny ,kolendrę i doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz