środa, 29 stycznia 2014

Kreolska zupa kokosowa


















Składniki

  • łyżka suszonej trawy cytrynowej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 250 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • papryczka chilli
  • 350 g filetów z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 2 liście kaffiru
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Pieczarki oczyściłem i przekroiłem na ćwiartki. Pomidory umyłem ,osuszyłem pokroiłem w ósemki i usunąłem pestki. Chilli oczyściłem z pestek i pokroiłem w krążki. Filety opłukałem ,osuszyłem i pokroiłem w paski o grubości 1 cm. W garnku rozgrzałem mleczko kokosowe. Dodałem trawę cytrynową ,starty imbir ,liście kaffiru ,zagotowałem. Dolałem 500 ml wody ,zagotowałem. Dodałem paski mięsa ,grzyby ,papryczkę chilli i pomidory. Gotowałem na średnim ogniu 15 min. Dodałem sok z cytryny ,sos rybny ,kolendrę i doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz